ELLOPIA Το μεγαλύτερο ενημερωτικό blog και το μεγαλύτερο eshop στην Ελλάδα, μαζί σε ένα site!!

Μπείτε στο ellopia.webs.com, όπου θα βρείτε, το μεγαλύτερο και πληρέστερο ενημερωτικό BLOG με Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, καθώς επίσης και το μεγαλύτερο e-shop στην Ελλάδα με μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων!Ό,τι ζητήσετε μπορείτε να το βρείτε σε αυτό το site!!

http://m1.miiduu.com/store1/26048/image/data/----.jpeg


Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Σόιμπλε: Η ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα

 
«Η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ», υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post». 

Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, ο Σόιμπλε σχολίασε πως «είναι επικίνδυνο να παραπλανάς τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει άλλος, πιο εύκολος δρόμος, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να εξυγιανθεί, αποφεύγοντας κάθε σκληρό μέτρο. Είναι παράλογο».


Στην ερώτηση «η ζώνη του ευρώ μπορεί άραγε να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας», ο κ. Σόιμπλε απαντά πως «η Ευρώπη δεν βυθίζεται τόσο εύκολα» σημειώνει, και παράλληλα διευκρινίζει πως «θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Όμως, πρέπει να το θέλει κι εκείνη και να εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν».

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η Ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα εξοπλισμένη απ' ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια.

Στην ερώτηση «η ζώνη του ευρώ μπορεί άραγε να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας;» ο Σόιμπλε απαντά: «Η Ευρώπη δεν βυθίζεται τόσο εύκολα».

«Έχουμε μάθει πολλά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και έχουμε οικοδομησει μηχανισμούς προστασίας. Οι κίνδυνοι διάχυσης για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν γίνει μικρότεροι και η Ευρωζώνη στο σύνολό της έγινε πιο ανθεκτική» τονίζει.

«Η κρίση έδειξε πως όταν πρέπει να δράσει γρήγορα η Ευρώπη μπορεί να το κάνει... Η ιδέα ότι δεν είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε βραχυπρόθεσμα μπροστά σε κάτι απρόβλεπτο είναι εσφαλμένη», πρόσθεσε.

«Τα κράτη της Ευρώπης και οι ιδιώτες πιστωτές ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι προς την Ελλάδα. Κάναμε ό,τι είναι δυνατό. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι από την πλευρά της πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της» σημείωσε.

«Εμείς δεν απειλούμε κανέναν» δήλωσε ακόμη ο Σόιμπλε.

«Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς (...) και να πούμε στους έλληνες φίλους και εταίρους μας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός που επιλέξαμε μαζί».

«Έχουμε ήδη κάνει πολλά», πρόσθεσε αναφερόμενος στα δύο σχέδια στήριξης της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά κράτη, το ΔΝΤ, αλλά και στη συμμετοχή στο δεύτερο των ιδιωτών πιστωτών.

«Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι σε αντάλλαγμα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Είναι «επικίνδυνο να παραμυθιάζεις τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο απλός δρόμος που θα γιάτρευε την Ελλάδα αποφεύγοντας όλες τις δοκιμασίες. Είναι παράλογο» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Σκληρή γλώσσα και από τον Βεστερβέλε

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε έθεσε ως προϋπόθεση για την καταβολή των νέων δόσεων της βοήθειας προς την Ελλάδα την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Σε ομιλία του ενώπιον της γερμανικής κάτω Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε:«Εχουμε την πρόθεση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την καταβολή της βοήθειας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις
μεταρρυθμίσεις που έχουμε συφωνήσει».

Η Γερμανία επιθυμεί τη διατήρηση ακέραιας της ευρωζώνης, αλλά εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει στη νομισματική ένωση, είπε.

«Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί βοήθεια. Εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από τον συμπεφωνημένο δρόμο
των μεταρρυθμίσεων, τότε η καταβολή των επόμενων δόσεων της βοήθειας δεν θα είναι δυνατή. Η αλληλεγγύη δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης» είπε.

Απευθυνόμενος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, χωρίς να τον αναφέρει, ο Βέστερβέλε τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.
http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4719817

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου